Reumatologija

Reumatologija je subspecijalizacija interne medicine koja se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem autoimunih i upalnih reumatskih bolesti. Cilj liječenja tih bolesti je sprječavanje nastanka negativnih posljedica bolesti koje su povezane sa lošom kvalitetom života, invaliditetom i konačno trajnom nesposobnošću za rad.

Kada govorimo o reumatskim bolestima u okviru rada interniste – reumatologa tu podrazumijevamo široki spektar sistemskih bolesti koje se klinički mogu različito ispoljiti a karakterizira ih poremećaj rada imunološkog sustava oboljele osobe (autoimune bolesti).

Danas se smatra da autoimune bolesti nastaju međudjelovanjem genetskih i okolišnih čimbenika, psihički stres važan je okidač u pojavi i pogoršanju tih bolesti. Abnormalna agresivna reakcija imunološkog sustava na vlastita tkiva ( koja se kod zdrave osobe ne događa) dovodi do oštećenja tkiva i organa te razvoja upalnih promjena odnosno bolesti (autoimune sistemske bolesti).

Mnoge autoimune bolesti ispoljavaju se kao upalni procesi u području sustava za kretanje (mišićno upalne bolesti kao što su artritisi, npr. rumatoidni artritis koji se javlja u 1% populacije, potom dermatomiozitis i dr.)Osim zahvaćanja koštano-zglobnog sustava upalne promjene mogu se javiti na koži, noktima i vlasištu kao u psorijatičnom artritisu. Psorijatični artritis je kronična upalna autoimuna bolest koja se javlja u oko 5-40 % bolesnika sa psorijazom, u većine oboljelih kožne promjene prethode artritisu, puno rijeđe psorijatični artritis prethodi psorijazi.

U liječenju psorijatičnog artritisa i psorijaze nužan je multidisciplinaran pristup koji podrazumijeva suradnju reumatologa i dermatologa ali i drugih specijalista poput psihijatra, fizijatra, ortopeda.

Autoimune sistemske bolesti, osim kože, mogu zahvatiti i različite organe kao što su pluća, probavni sustav, kardiovaskularni sustav, središnji živčani sustav i dr. ( sistemski lupus, progresivna sistemska skleroza, Sjogrenov sindrom, vaskulitisi i slično).

Autoimune bolesti su kompleksne bolesti koje se individualno mogu veoma različito ispoljitii, čak i kada se radi o istoj bolesti te je stoga i njihovo liječenje složen proces koji zahtijeva individalni pristup oboljelom.

Ostale djelatnosti

  • Psihijatrija i psihoterapija

   Psihijatrija i psihoterapija

   U poliklinici Simonić nastavlja se dugogodišnja ranija suradnja i multidisciplinarni pristup u dijagnostici i liječenju psihosomatskih kožnih bolesti bolesti u djece, adolescenata i odraslih.

  • Dermatovenerologija

   Dermatovenerologija

   Poliklinika Simonić pruža usluge dijagnostike i liječenja kožnih promjena i bolesti dojenčadi, djece, adolescenata i odraslih i preventivne dermatoskopske preglede madeža.