ULTRAZVUK ABDOMENA

Što je ultrazvuk abdomena?

Ultrazvuk abdomena je jedna od osnovnih i nezaobilaznih radioloških dijagnostičkih metoda suvremene medicine koja pruža dragocjene informacije o stanju unutarnjih trbušnih organa.

Radi se o vrlo korisnoj dijagnostičkoj metodi koja omogućuje liječniku da na neinvazivan i bezbolan način uživo promatra izgled, strukturu i gibanje unutarnjih organa i tkiva kao i protok krvi u krvnim žilama bez izlaganja pacijenta štetnom ionizirajućem zračenju.

Za što se upotrebljava UZV abdomena?

Ultrazvuk abdomena je jedna od osnovnih i nezaobilaznih radioloških dijagnostičkih metoda suvremene medicine koja pruža dragocjene informacije o stanju unutarnjih trbušnih organa.

Radi se o vrlo korisnoj dijagnostičkoj metodi koja omogućuje liječniku da na neinvazivan i bezbolan način uživo promatra izgled, strukturu i gibanje unutarnjih organa i tkiva kao i protok krvi u krvnim žilama bez izlaganja pacijenta štetnom ionizirajućem zračenju.

Ultrazvukom abdomena dijagnosticiraju se bolesti solidnih trbušnih organa (jetra, gušterača, slezena, bubrezi, prostata, nadbubrežne žlijezde…) te strukture ispunjene tekućinom (žučnjak, mokraćni mjehur, krvne žile) , indiciran je u svim stanjima bolova u trbuhu, gubitka na tjelesnoj težini, žutice, traume abdomena, poteškoća s mokrenjem i dr.

Bolesti koje se dijagnosticiraju UZV-om abdomena su:

  1. jetre (masna jetra, ciroza jetre, upalne bolesti jetre, dobroćudni i zloćudni tumori jetre)
  2. žućne vrećice i žućnih kanala (polipi žučne vrećice, tumori žučne vrećice, kamenci žučne vrećice, upalne promjene žućne vrećice, zrak u žućnim vodovima),
  3. bolesti gušterače (ciste pankreasa, akutni pankreatitis, kronični pankreatitis, zloćudni tumor pankreasa),
  4. promjene slezene (hemangiom slezene, metastaze u slezeni, rak slezene, infarkt slezene)
  5. bolesti bubrega (cistična fibroza, dobroćudni i zloćudni tumori bubrega, ciste, upale bubrega, bubrežni kamenci, prirođene deformacije, proširenja kanalnog sustava)
  6. bolesti nadbubrežnih žlijezda ako su dovoljne velike da se primijete (adenom nadbubrežne žlijezde, zloćudni tumor nadbubrežne žlijezde, metastaze).
  7. u mokraćnom mjehuru dijagnosticiraju se upale, kamenci, divertikuli, određuje se ostatni urin poslije mokrenja.
  8. kod prostate je bitna veličina (benigna hiperplazija prostate), žarišne promjene (tumori), kalcifikati…
  9. aorta i druge velike (magistralne) krvne žile, najčešća aorti je aneurizma (proširenje) aorte.

Kako se pripremiti za ovaj pregled?

Obzirom da zrak u crijevima značajno otežava ultrazvučni pregled, poželjno je da se dan prije pregleda konzumiraju lako probavljive namirnice, primjerice tjestenina, riža i palenta, a izbjegava hrana bogate biljnim vlaknima koja se nalaze u nekim žitaricama, povrću, svježem voću te da se izbjegava mlijeko, mliječni proizvodi i gazirana pića koja izazivaju nadutost.

Potrebno je da pacijent bude natašte 8 do 12 sati prije pregleda.

Kod ciljanog pregleda mokraćnog mjehura preporuča se popiti 1,5 L vode 2 sata prije pregleda i ne mokriti.

Pregled traje 15-20 minuta.

ULTRAZVUK DOJKI

Što je ultrazvuk dojki?

Ultrazvuk dojki je tehnika pregleda tkiva dojke koja koristi zvučne valove visokih frekvencija (ultrazvučne valove) koji prolaze kroz dojku, odbijaju se različitom brzinom od struktura dojke i vraćaju do sonde odnosno ekrana gdje se očitavaju njihovi povratni odjeci i stvara slika dojki u realnom vremenu.

Pregled je jednostavan, bezbolan i siguran tj. nema štetnog ionizirajućeg zračenja.

Kada se koristi UZV pregled dojke?

Ultrazvučni pregled dojki bi se trebao redovito obavljati svake godine i to nakon 25. godine života, naročito je koristan kod gustog žljezdanog parenhima, koristi se za dijagnosticiranje kvržica u dojci, upalnih stanja dojki, dobroćudnih i zloćudnih tumora dojke, bolnosti dojke, kod pojave iscjedka iz dojke, crvenila dojke, procjenjuje se proširenosti karcinoma, procjenjuje se stanje implantata u grudima te druga patološka stanja u dojkama.

Kako se pripremiti za pregled dojki?

UZV pregled dojki je najbolje raditi prvih 7-10 dana menstruacijskog ciklusa kada su dojke manje bolne i napete, a utjecaj ženskih spolnih hormona nije toliko izražen kao u predmenstruacijskom periodu.

Kako izgleda UZV pregled dojki?

Pacijent legne na stol za pregled, radiolog stavi gel na bazi vode na njegovu kožu. Sonda je mali uređaj koji šalje i prima ultrazvučne valove i postavlja se na  dojke pacijentice nakon toga i u pazušne jame. Gel ima  ulogu poboljšanja provodljivosti ultrazvučnih valova i eliminacije zraka  između kože i sonde.

Pregled obično traje 20-30 minuta.

Koji su rizici?

Nema poznatih rizika za ultrazvučni pregled.

Kada ću dobiti rezultate?

Liječnik će odmah poslije vašeg pregleda napisati nalaz te Vam ga usmeno objasniti i odgovoriti na eventualna dodatna pitanja.

Ostale djelatnoti

  • Dermatovenerologija

   Dermatovenerologija

   Poliklinika Simonić pruža usluge dijagnostike i liječenja kožnih promjena i bolesti dojenčadi, djece, adolescenata i odraslih i preventivne dermatoskopske preglede madeža.

  • Interna medicina – Reumatologija

   Interna medicina – Reumatologija

   Reumatologija je subspecijalizacija interne medicine koja se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem autoimunih i upalnih reumatskih bolesti.